Week Circulariteit - Herso Circulaire Houtbewerkers

Week Circulariteit - Herso Circulaire Houtbewerkers

10 feb. 2023 11:00:00 UTC
Bij Herso ademt alles circulariteit. Rik Ruigrok, Circulair Executive Officer en Wood Whisperer van Herso, werkt al circulair lang voordat beleidsmake
Circulaire Houtbewerkers

Week Circulariteit - Herso Circulaire Houtbewerkers

Bij Herso ademt alles circulariteit. Rik Ruigrok, Circulair Executive Officer en Wood Whisperer van Herso, werkt al circulair lang voordat beleidsmakers het woord voor het eerst in de mond namen.

En loopt tegen de beperkingen op van de realiteit. Naar eigen zeggen al 25 jaar ‘illegaal’ bezig omdat materiaal, zoals het hout dat van de milieustraat betrokken wordt, als afval beschouwd wordt en vernietigd zou moeten worden.  En als je het gaat vervoeren, je een wettelijk een vergunning moet hebben om afval te mogen vervoeren. Alleen het is geen afval. Het is grondstof. 

Bij Herso staat de liefde voor hout en het ambacht hoog in het vaandel. Net als de liefde voor het overdragen van het vak. Rik Ruigrok lijkt het toonbeeld van wat Simon Sinek beschrijft als ‘de cirkel van veiligheid. Iemand in een organisatie toelaten is als het adopteren van een kind’. Want herso is niet alleen circulair, ook in alle opzichten duurzaam. Door jonge mensen een echt vak te leren, en de liefde voor het vak bij te brengen. Hier worden ook jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt gezien en gehoord. Ze hebben hier een veilige plek en leren een mooi vak.

Tenslotte nog een frustratie over het denken in ‘controle en excelsheets’ , want een kostprijs afgeven is lastig, als je niet weet hoe je grondstof er morgen uitziet. Er ligt inderdaad grondstof in alle soorten en maten. Gebruikt hout waarvan de ene kuub veel meer bewerking nodig heeft dan de andere. En er komen de mooiste tafelbladen en vloeren uit. Zelfs vloerdelen van gerecycled toiletpapier zijn hier bedacht. Een uur met Rik praten maakt je verlangen naar meer van dit soort ondernemers.