Week Circulariteit - Sweetned

Week Circulariteit - Sweetned

10 feb 2023 11:00:00 UTC
Aanvankelijk hadden Daniel Gerlings en Anouk van Anrooij een drankje ontwikkeld dat in poedervorm op de markt kan komen waarbij een grote besparing aa

Week Circulariteit - Sweetned

Aanvankelijk hadden Daniel Gerlings en Anouk van Anrooij een drankje ontwikkeld dat in poedervorm op de markt kan komen waarbij een grote besparing aan transport gerealiseerd zou kunnen worden. Het bleek dat consumenten zo gehecht zijn aan convenience dat de extra stap, het zelf toevoegen van water, maakt dat het product niet goed te vermarkten is. 

Daarna ontwikkelden ze op natuurlijke wijze gewonnen Erythritol. Deze zoetstof heeft de eigenschappen van suiker, heeft nauwelijk calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerwaarden. Je kunt er zelfs mee bakken. Hoe werkt het? Uit reststromen van voedsel wordt glucose gewonnen. Deze wordt gefermenteerd en samengebracht met een bacterie die er suiker van maakt.

Deze erythritol blijkt echter lastig te vermarkten. Het is een ingrediënt, en producenten kunnen hun producten blijkbaar niet onderscheidend maken door met de natuurlijke erythritol te werken. Bovendien is de erythritol uit China, die op chemische wijze wordt verkregen uit (gemodificeerd) maïs, vele malen goedkoper dan deze circulaire en natuurlijk verkregen erythritol. En ja, de markt wil nog steeds zo goedkoop mogelijk kunnen produceren.

Dit is een product dat zeker aandacht verdient als het gaat om circulariteit. Het kan lokaal uit allerlei voedsel reststromen verkregen worden (en dus niet helemaal per schip uit China) en heeft ook nog eens eigenschappen die we allemaal kunnen waarderen: Suiker zonder de negatieve eigenschappen van geraffineerde suiker.