Week Circulariteit - ZuiderZwam

Week Circulariteit - ZuiderZwam

8 feb 2023 11:00:00 UTC
Bij ZuiderZwam zagen we een prachtig voorbeeld hoe circulair produceren niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Jacqueline van Eerd maakt de cirkel mo
zuiderzwam

Week Circulariteit - ZuiderZwam

Bij ZuiderZwam zagen we een  prachtig voorbeeld hoe circulair produceren niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Jacqueline van Eerd maakt de cirkel mooi rond door reststromen, in dit geval koffiedik, te gebruiken als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen.

Een aantal keer per week haalt ZuiderZwam het koffiedik op bij horecagelegenheden in Tilburg. Vervolgens wordt dit materiaal met koffieschillen (ook rest), kalk en mycelium gemengd en wordt het proces, geconditioneerd, in gang gezet tot de oesterzwam geoogst kan worden.

Deze oesterzwammen zijn vervolgens weer te koop bij de winkel van Un Bietje Groen en worden verwerkt tot bitterballen, kroketten die vervolgens hun weg weer vinden naar de horeca, die zelf met hun reststroom, de grondstof hebben geleverd! De reststoffen van het kweekproces blijkt nog eens goede compost zijn te zijn en wordt gebruikt op de ondernemers tuin van Un Bietje Groen in Tilburg. Zo gaat er niets verloren en is de cirkel rond.

Met een growkit kun je ook zelf ‘Aanrecht Agrariër worden’. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is de growkit en je eigen koffiedik. En geduld natuurlijk.

Trouwens, de oesterzwam is een prachtige eiwitbron en daarmee prima en smakelijk vleesvervanger. En heeft ook nog een 1000 x minder water nodig dan een het stukje echte vlees.